W jakich czasach żyjemy?

problemy cywilizacyjne z jakimi spotkamy się na codzień

24 sie

żywienie zimowe

24.08.15

żywienie zimowe

Ponieważ przy oszczędnym żywieniu zimowym koszty paszy obniżyły się o połowę, a pokrój źrebiąt mniej i bardziej obficie żywionych nie różnił się od siebie, autorzy wysuwają wniosek, że można zalecić oszczędne żywienie źrebiąt fiordzkich w okresie zimowym, z tym jednak warunkiem, że wiosną i latem źrebięta będą korzystać z dobrego pastwiska. Taką zdolność kompensaty wykazują tylko konie należące do ras prymitywnych i przejściowych. Natomiast wysoko kulturalne rasy (np. pełnej krwi angielskiej) wymagają stałego, bez względu na porę roku, intensywnego żywienia, gdyż w wyniku długotrwałych zabiegów hodowlanych zatraciły one zdolność do nadrabiania okresów przyhamowania wzrostu wynikłych z niedostatków żywieniowych. Wussow i Kónig prześledzili wzrost i rozwój poszczególnych partii, ciała u źrebiąt meklenburskich i hanowerskich od urodzenia do ukończenia przez nie 30 mieś. życia. Uważają oni, że przyszłą wysokość w kłębie i obwód nadpęcia przedniego można przewidzieć dosyć wcześnie, w przeciwieństwie do szerokości i głębokości klatki piersiowej, które to wymiary zwiększają się znacznie jeszcze w 2—3 roku życia. Dla pokroju młodego rosnącego źrebaka typowy jest przebudowany zad i format ciała stojącego prostokąta. Powiększanie się długości oraz szerokości tułowia przebiega we wzajemnym mało zmiennym rytmie. Autorzy ci uważają, podobnie jak wielu innych badaczy, że pierwszy rok życia stanowi decydujący okres we wzroście i rozwoju źrebięcia.